Domowe bułeczki pszenne

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Polecam przepis na domowe bułeczki !

 

Trochę pracy, ale warto !

3 szklanki mąki pszennej (plus trochę do podsypania)
1 jajko
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła lub dobrej margaryny
3/4 szklanki letniej wody

Wykonanie:

3 szklanki maki przesiać do miski, dodać letnią wodę, drożdże, jajko, sól, cukier i masło. Wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie gładkie ( w razie potrzeby dosypać mąki).

Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Ponownie wyrobić przez kilka minut, aż będzie bardzo elastyczne (wyrabianie jest bardzo ważne). Przełożyć do naczynia lekko nasmarowanego masłem lub oliwą. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części i formować okrągłe bułeczki. Przełożyć na blaszkę lekko wysmarowaną tłuszczem. Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godzinki.

Piekarnik nagrzać do temp. 220 stopni C. Bułeczki lekko spłaszczyć i ponacinać nożem. Można posypać ziarnami.

Piec 18-20 minut do zarumienienia.

Przepis TK