Borowiacka polewka na maślance

Polewka z maślanki to jedna z pierwszych potraw wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych woj. pomorskiego przez szefową KGW “Łężanki” Teresę Kropidłowską. Prosta w wykonaniu i doborze produktów, kiedyś dostępnych w każdym gospodarstwie.

Smak tej zupy jest lekko kwaskowaty ,pachnący majerankiem i przysmażonym boczkiem.

Warto wypróbować!

Borowiacka polewka z maślanki

 

2  litry  wody

0,5  litra  maślanki

100 ml śmietanki 18 %

1 kg ziemniaków

2 jajka

2-3 łyżki mąki

15  dkg boczku wędzonego

1 cebula

2-3 ziela angielski

2 liście laurowe

Sól

pieprz

majeranek

 

Wykonanie ;

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka z wodą, dodać ziele ,liście laurowe, osolić i ugotować do miękkości.

Maślankę, śmietanę, mąkę i jajka roztrzepać i wlać do zupy cały czas mieszając ,aby się nie zwarzyło .

Boczek pokroić w kostkę ,cebulkę  też i przesmażyć na patelni. Dodać do zupy, przyprawić solą , pieprzem i majerankiem.

Do zupy można dodać kiełbasę .U nas w domu dodawano kiełbasy polskiej . Taka zupa jest wyjątkowa w smaku .