Bułeczki pszenne

Dla wielbicieli pieczywa z własnego wypieku polecam przepis na pyszne bułeczki.

Bułeczki pszenne z makiem

40 g drożdży
500 g mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
1 duże jajo
2 łyżki masła
0,25 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 jajko do posmarowania bułek
3/4 łyżeczki soli
mak do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z kilkoma łyżkami mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę i sól , następnie  wlać wyrośnięty rozczyn  rozbite  jajko, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i  dobrze zagnieść ciasto.
Ciasto zostawić w ciepłym miejscu pod  przykryciem  aż podwoi swą objętość.
Ponownie szybko zagnieść ciasto, odcinać z niego nieduże kawałki i formować bułeczki.
Gotowe bułki układać  na  papierze do pieczenia  i zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Posmarować wierzch roztrzepanym  jajkiem i posypywać makiem.

Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.