Ciasto z pianką i truskawkami w galaretce

Sezon truskawkowy przed nami!Już niedługo będziemy mogli się nacieszyć smakiem tych pysznych i zdrowych owoców.

Ja polecam proste i smaczne ciasto z truskawkami.

Ciasto z pianką i truskawkami w galaretce.


1 paczka herbatników  około 100 gr

0,5 litra kremówki 30 %

1 duży jogurt naturalny

4 łyżki cukru pudru

5 łyżeczek żelatyny

0,5 kg truskawek

2 galaretki truskawkowe

Wykonanie;

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody ,odstawić do wystygnięcia.

Truskawki   obierz z szypułek i umyj,  wyłóż na sitko , aby obciekły.

Żelatynę  rozpuścić  w małej ilości gorącej wody  .

Na blasze wyłożyć folię spożywczą ,na folię położyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki , aby stężała.

Śmietanę ubić na sztywno  z cukrem pudrem , miksując dodawać jogurt naturalny i rozpuszczoną żelatynę.

Masę śmietanową wylać na galaretkę, wyrównać.

Na wierzchu położyć herbatniki.  Wstawić do lodówki i dobrze wychłodzić.

Na płytkę odwrócić blachę , tak , aby herbatniki były na dole.