Gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami

Dla wielbicieli gołąbków nieco inna wersja  z farszem z kaszy pęczak i suszonymi prawdziwkami.

Polecam wypróbować , smaczne !

 

Gołąbki z pęczaku i prawdziwków suszonych

 

2  garście suszonych prawdziwków

2 szklanki pęczaku

1 biała kapusta

2  cebule

20 dag świeżego boczku

2 jajka

sól

pieprz świeżo zmielony

 

Wykonanie:

 

Grzyby namoczyć  przez noc i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie./około 2 litry/

Odcedzić ,   wywar zachować.

Pęczak zalać 5 szklankami wywaru z grzybów i gotować do miękkości na wolnym ogniu.

 

Usunąć głąb z kapusty i włożyć ją do garnka z osoloną wodą. Gotować przez około 10 minut.

Następnie oddzielić liście kapusty. Z liści obciąć niepotrzebne stwardnienia.

 

Cebule obrać i pokroić w kostkę  , boczek również pokroić w kostkę. Najpierw przesmażyć boczek  ,potem dodać cebulę i razem przesmażyć Grzyby drobno posiekać.

Do przestudzonego pęczaku dodać cebulę, posiekane grzyby i jajka. Doprawić  solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Napełnić liście farszem i ciasno zawinąć.

 

Na dno szerokiego rondla  lub brytfanny  ułożyć na  ciasno gołąbki.

Dolać resztę wywaru z grzybów. Powinny być w trzech czwartych przykryte. Jeśli trzeba, dolać  wody. Przykryć  pokrywką i wstawić  do piekarnika nagrzanego do 180°C lub dusić na małym ogniu przez 40 minut.