Kaczka z delikatnym nadzieniem

Kaczka z delikatnym nadzieniem

1 kaczka
30 dkg wątróbki drobiowej
3 jabłka kwaśne
3 cebule
1 mała bułka
Sól, pieprz , majeranek
Wykonanie:
Kaczkę umyć ,osuszyć , natrzeć solą , pieprzem i majerankiem ,odstawić na kilka godzin.
Przygotować farsz: bułkę pokroić w drobną kostkę ,usmażyć z niej grzanki, jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, drobno pokroić, cebulę posiekać .Drobno pokroić wątróbkę, smażyć 5 min na gorącym oleju .Dodać do niej cebulę , grzanki i jabłka, krótko przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Przygotowaną kaczkę napełnić farszem, zaszyć, wstawić w brytfance do piekarnika .Piec około 2 godzin w temp 180 stC . W trakcie pieczenia podlewać wodą. Pod koniec pieczenia można dodać połówki jabłek napełnione konfiturą z borówek i razem zapiec.