Boczek doskonały do chleba

Boczek rolowany z ziołami i czosnkiem

1,5 kg cienkiego i chudego boczku świeżego

1 główka czosnku

oregano

majeranek

papryka w proszku słodka i szczypta ostrej

sól

pieprz

Wykonanie:

Boczek dobrze umyć, osuszyć i natrzeć dużą ilością przypraw z obu stron.

Owinąć  folią aluminiową i wstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Następnie boczek  zwinąć w rulon dość ściśle.

Bawełnianą nicią  związać boczek i obsmażyć na patelni z każdej strony.  Następnie  włożyć  do naczynia żaroodpornego.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C /termoobieg/ i piec około 80 minut.

Wystudzić i pokroić w cienkie plastry.

Doskonały na zimno  do kanapek lub na ciepło z sosem .